Σάββατο 30 Αυγούστου 2008

ΚΑΚΟ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ

Αγαπητοί μου Πιστοί και Άπιστοι,

Επ' ευκαιρία της επετείου της αποτομής της κεφαλής του Ιωάννου του Βαπτιστού (29 Αυγούστου), επιθυμώ να σας διαφωτίσω σχετικά με την αληθινή σημασία αυτού του αρχαίου μύθου.

Ο Ιωάννης ήταν ωραίο παιδί και πολύ ροκ, με αποτέλεσμα να τον γουστάρει η Σαλώμη, η γνωστή χορεύτρια στριπτιζού του παλατιού. Η Σαλώμη του την έπεσε, όμως ο Ιωάννης έκαμνε το δύσκολο, γιατί τον είχε παρασύρει το κήρυγμα των οπαδών άλλων, ανεράστων θρησκειών. Η Σαλώμη τα πήρε στο κρανίο, και έβαλε τον πατριό της να του κόψει το κεφάλι.

Η αποτομή αυτή της κεφαλής δεν συνιστά τιμωρία, αλλά συμβολίζει την απομάκρυνση από τον εγκεφαλικό, ορθολογιστικό τρόπο σκέψης και την επάνοδο στην αρχαία κυριαρχία της πίστης των φυσικών ενστίκτων, επάνοδο που υμνήθηκε άλλωστε και από το κίνημα των Τέκνων των Ανθέων με το σύνθημα "χασίσι, γαμήσι, επιστροφή στη φύση".

Το θέμα αυτό παρουσιάζεται με κρυπτογραφημένη μορφή και σε πολλούς άλλους μύθους, όπως λόγου χάρη στο μύθο του "ακέφαλου καβαλάρη", όπου η αποτομή της κεφαλής συνδυάζεται με υπερφυσική δύναμη και συνδέεται με το άλογο, ξεκάθαρη αναφορά στη Θεά, και την ιππασία, έμμεση αναφορά στην ιερή σεξουαλική στάση της θρησκείας μας.


Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός είναι ο αγγλικός τίτλος του μύθου "the headless horseman", ήτοι "ο ακέφαλος ιππάνθρωπος", σαφής αναφορά στην κρυφή ιππική φύση κάθε ανθρώπου, η οποία εκδηλώνεται μόνον κατόπιν συμβολικής αποτομής της κεφαλής, ήγουν κατόπιν απαλλαγής από τη δηλητηριώδη επίδραση του σκέπτεσθαι.

Ηθικόν Δίδαγμα:

Μη σκέφτεστε με το πάνω κεφάλι, αλλά με το κάτω!


4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μωρέ μπράβο στη Σαλώμη που του το πήρε το κεφάλι! Αλλά έκανε ένα λάθος.. Έπρεπε να του κόψει το κάτω κεφάλι.. Έτσι κι αλλιώς άχρηστο του ήταν του ευνούχου..
Και ένα ανέκδοτο:Τί κοινό έχουν τα μπαλάκια του Ιωάννη με του χριστουγεννιάτικου δέντρου;
Και στις δύο περιπτώσεις είναι διακοσμητικά!

Αόρατη Μελάνη είπε...

Ακριβώς, επειδή και το πάνω άχρηστο ήταν, είπε να τον απαλλάξει...

Heliotypon είπε...

Μωρέ καλά κάνω και έχω το αυτί μου τεντωμένο ν' ακούω μονίμως τα μηνύματα του κάτω κεφαλιού. Καλό το πάνω αλλά χωρίς το κάτω...

Αόρατη Μελάνη είπε...

το πάνω μπορεί να το παρασύρουν και να το παραπλανήσουν, το κάτω ξέρει πάντα τι του γίνεται!